5/1/13

πουλλούθκια (κάμνω μούχτιν εκκολαπτικήν)

Ακόμα τζαι πολλοί μεγάλοι ενιξέρουν ότι τα αφκά που γοράζεις που τον μπακκάλην έννεν γονιμοποιημένα. Γεννούν τα όρνιθες που ζουν σε τεράστια ορνιθοτροφεία σαν εργοστάσια που εν θωρούν το φως του ήλιου. Τζειμέσα εν έσιει πετεινούς.

Αν έσιεις όμως σπίτι σου όρνιθες τζαι πετεινόν τότε τα αφκά σου έχουν μέσα σπόρον. Άρα αν μια όρνιθα τα κλωσσήσει για 21 μέρες, θα φκουν πουμέσα πουλλούθκια.

Οι όρνιθες όμως σήμμερα εχάσαν το ένστικτο της μάνας. Μπορεί επειδή  τζαι οι ίδιες εκκολαφτήκαν μέσα σε μιαν μηχανήν, ποιος ξέρει... Άρα ο δρόμος εν ένας για όσους θέλουν πουλλούθκια: εκκολαπτική μηχανή.

Έσιει λλίους μήνες που μας γεννούν οι τρεις όρνιθες που έχουμε τζαι τα αφκά εν μας λείφκουν. Αλλά εν καλά να έσιεις κάτι παραπάνω, να μπορείς να διάς άνετα τζαι σε φίλους τζαι συγγενείς. Οπότε θέλουμε τζι άλλες όρνιθες. Τουλάχιστον 3 ακόμα. Η αναλογία στον γουμάν μας εν καλή: 1 πετεινός - 3 όρνιθες, σημαίνει ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες ναν γονιμοποιημένα τα αφκά μας.

Τζαι η επόμενη ερώτηση ένι: έτοιμη εκκολαπτική που το εμπόριο ξα ιδιοκατασκευή;

Μια εκκολαπτική πρέπει να κρατεί τα αφκά σε θερμοκρασίαν 38,5 (+-)1 βαθμούς κελσίου τζαι σε υγρασία 50-60%. Πρέπει ακόμα να τα γυρίζει 3-4 φορές την ημέραν. Κάμνει πάνω που εκατόν ευρώ.

Είπα να κάμω μιαν μόνος μου. Έτσι μαθαίνεις πώς πραγματικά δουλεύκει τζαι στην πορείαν έναν σωρό άλλα χρήσιμα πράματα. Τζαι γλυτώνεις τα λεφτά σου.

Εγιώ εζήτησα που την ψαραγοράν του χωρκού έναν κουτί που πολυστερίνην ποτζείνα που είχαν μέσα ψάρκα. Έπλυννά το κάμποσες φορές τζαι άφηκα το στο αέραν να ξεβρωμίσει. Κόστος μηδέν.

Ήβρα έναν παλιόν φωτιστικόν της ΙΚΕΑ που έσπασε τζαι το είχα φυλάξει στην αποθήκην. Κόστος μηδέν.

Έπιαα λλίον ττέλλι που μου έμεινεν που είχα κάμει τον γουμάν μου. Κόστος μηδέν.

Παράγγειλα που το ίττερνε έναν κινέζικον θερμόμετρον-υγρόμετρον. Κόστος 5 ευρώ.

Αγόρασα μιαν λάμπαν αλλογόνου των 25 βατ. Κόστος 1,5 ευρώ.

Αγόρασα που την ΙΚΕΑ έναν ντίμμερ. Κόστος 8 ευρώ.

Επίντωσά τα ούλλα μαζίν. Συνολικόν κόστος 15 ευρώ.

Εδοκίμασά την μηχανήν μου τζαι είδα ότι δουλεύκει. Για την υγρασία έβαλα μέσα έναν δοχείο με χλιαρό νερό με έναν σφογγαρούιν. Στην αρκήν έβαλα έναν ποτήρι αλλά η υγρασία ήταν χαμηλή, μετά έβαλα δοχείο με μεγαλύττερη ελεύθερην επιφάνειαν τζαι εδούλεψε.

Εφύλαξα 8 αφκά για λλίες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου τζαι με τον κώλο να θωρεί πάνω. Ο κώλος του αφκού εν ο χώρος που έσιει αέραν μέσα που θα χρησιμοποιήσει το πουλλούιν τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν την εκκόλαψη. Θα αναπνέει ώσπου να σπάσει το τσόφλιν για να φκει. Αν φυλάξουμε τα αφκά με τον κώλο προς τα κάτω τούτος ο αεροθάλαμος εξαφανίζεται.
Ούτε τα έπλυνα. Άμα πλυθούν τότε χάνεται η προστατευτική μεμβράνη πόξω τζαι μπαίνουν βακτήρια με αποτέλεσμα να χαλάσουν.

Κάθε τόσο κάμνω αφκοσκόπηση για να δω τι γίνεται μέσα, αν έγινεν η γονιμοποίηση τζαι μεγαλώνουν τα έμβρυα πουλλούθκια. Σε ιδανικές συνθήκες η επιτυχία εν 80%, πόσω μάλλον δαμέ που η εκκολαπτική εν αυτοσχέδια τζαι δεν έσιει καν θερμοστάτη. Θα δοκιμάσω την επόμενη φορά με θερμοστάτη σίουρα.

Γυρίζω τα 3-4 φορές την ημέρα τζι έδωκά τους όνομα του κάθενού να θυμούμαι. Έβαλα 1-2 σε θκυο μερκές για να είμαι σίουρος ότι τα γυρίζω ούλλα.

Οι κόρες ανυπομονούν, ως τωρά ούλλα καλά, αλλά οι κρίσιμες μέρες εν οι τελευταίες τρεις που φκαίνουν τα πουλλούθκια. Την 18η μέρα θα σταματήσω να τα γυρίζω τζαι θα αυξήσω την υγρασία για να μαλακώσει το τσόφλι. Πολλά πουλλούθκια εν τα καταφέρνουν τζαι η κλώσσα εν τα βοηθά. Η φύση εν σκληρή αλλά μόνον έτσι εξελίσσεται. Η κλώσσα ξέρει ότι έναν πουλλούιν που εν μπορεί να σπάσει το τσόφλιν εν θα γίνει δυνατό ώστε να διαιωνίσει επάξια το είδος του. Εμείς οι άνθρωποι αντιστρέψαμε τούτη τη λογική για το είδος μας τζαι ήβραμεν άλλους τρόπους να εξελιχτούμεν...

οι φωτογραφίες εν της Λένιας Γαβριήλ.

αφκοσκόπηση, αφκόν φρέσκον

αφκόν 10 ημέρες στην εκκολαπτική μας (η σκούρα μάζα που διακρίνεται εν το πουλλούιν)

που την άλλην γράφει Δίας 2, για να θυμούμαι αν το εγύρισα :)

η εκκολαπτική μας πόξω!

...τζαι πουμέσα! η θερμοκρασία και υγρασία χαλούν μόλις την ανοίξω. κανονικά 38.5 κελσίου, 50-60% υγρασία


Τζιαμέ που ήταν φρέσκα αφκά, στους 38,5 βαθμούς έγινε ζωή. Τωρά όμως έχω ευθύνη μεγάλη να τελειωθούν τζαι να εκκολαφτούν. Σαν την κλώσσα τζι εγιώ έχω συνέχεια την έγνοια τους, την θερμοκρασίαν τους, την υγρασίαν τους, τα γυρίσματά τους. Έχω ευθύνη. Είμαστεν στην 11η μέρα τζαι είναι ήδη σχηματισμένα πουλλούθκια όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα.


ChickenEggDevelopment

...συνεχίζεται!

(σε 10 ημέρες περίπου) 

21 σχόλια:

  1. τουντα ποστ που μαθαινουμε αρεσκουν μου πολλα! ατε καλες επιτυχιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έβαλες μας τωρά τζιαι σε αγωνίαν της γλωσσαρκάς.

    Που ήμουν έφηβος έχασα μιαν όρνιθαν τζιαι ενόμισα πους μου την έφαεν ο αλουπός. Ενέφανεν καμιάν εικοσαρκάν ημέρες μετά με 14 πουλλούθκια που τον καλαμιώναν. Η πανούργα εκατάλαβεν ότι αν εγένναν μες την γύστην την κανονικήν, έρκετουν ο δράκος τζιαι εσύναεν τα μόλις έκαμνεν κοτ κοτά. Οπόταν άλλαξεν τόπον τζιαι έκαμεν το δικόν της. Ήταν μια που τζιείνες τες όρνιθες που σκαρτάρει το εργοστάσιον. Επιάσαμεν σαράντα όρνιθες για έναν πεντόλιρον. Ήταν φαημένες, δεν είχαν φτερά με στην κκελλεν, με στην ράσιην, με στον κώλο. Ο καννιβαλισμός μες την κλούβαν όπου έσιει 8 όρνιθες σε ένναν τετραγωνικόν εν πολλά συχνόν φαινόμενον. Όταν τες εξαπόλυσα μες την μάντραν τζιαι εφκαίνναν τζιαι στο χωράφιν τζιαι ετρώαν χόρτα, εγινήκαν ττορφαντές με κανονικά φτερά τζιαι εγεμώνναν οι τόποι αφκά. Οι όρνιθες σου δεν γλωσσέφκουν διότι πιάννεις τους τα αφκά. Αλλά τζιαι που τους τα πιάννεις, κάποιαν ημέραν κάποια θα γλωσσέψει. Τζιαι για να την πογλωσσέψεις θα πρέπει ή να την αφήκεις να ξηπουλιάσει πουλλούθκια, ή να την βουττήσεις μέσα σε έναν πάνιον με νερόν.

    Καλλά γεννητούρια.

    Τζιαι πον να τελειώσει τούτη η φουρνιά, θα μπορείς να βάλεις αφκά λαχτοκουντουρκών, παπύρων τζιαι ξέρω γώ άλλον τί.

    Πέψε μου με μέιλ την διεύθυνσην σου να σου στείλω σπόρους παττιχούας κοκκονέτας, ποτζιείνες τες πράσινες τες γλυτζιές που είχεν παλιά, τζιαι που συνεχίζουν να καλλιεργούν στην Σαντορίνην άνεδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ, καλή χρονιά τζαι σε σένα!

      ναι, άκουσα ότι εσύρναν τους νερόν κρυόν πας την τζιεφαλήν για να κόψουν το κλώσσεμα. οι δικές μου έννεν κλώσσες, εθκιέβασα ότι έννεν που τους τα πιάννω. όσες έχουν όρεξη για κλώσσεμα, κάμνουν έναν διαφορετικόν ήχον, οι δικές μου εν αλλάξαν το ρεπερτόριό τους που τον τζαιρόν που τις έχω :)

      σαράντα όρνιθες! εμέναν εν τρεις τζαι ένας πετεινός τζαι η αλήθκεια εν πολλά όμορφες και όμορφος. γυαλίζει το φτέρωμάν τους τζαι εν πολλά πελλές τζαι ορεξάτες, ούλλη μέρα ούτε κάθουνται ούτε βρίσσουν.

      θα σας ενημερώσω είτε πάει καλά η εκκόλαψη είτε όι για να έχουμεν έναν αρχείο με τα λάθη που ξέρω ότι ήδη έχω κάμει, πέρκιμον τα αποφύγουν οι επίδοξοι εκκολαπτές.

      εμείναν 8 μέρες.

      Διαγραφή
  5. Ιντα που μου αθθύμησες τωρά!
    http://kkai-lee.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

    Καλά γεννητούρια. Φαντάζουμε αγωνίαν οι κόρες σου ( τζιαι εσού )

    Καλή χρονιά Νίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταπληκτικό το ποίημά σου. φαίνεται πως εν που κάποιος που είσιεν όρνιθες τζαι εκτιμά τες.

      ευχαριστώ.

      καλή χρονιά επίσης!

      Διαγραφή
  6. ρε φίλε, πραγματικά θαυμάζω σε για την όρεξη, το μεράκι, τες γνώσεις σου... :)

    το μόνο θέμα είναι αν θα τα καταφέρεις εσού τζαι ο πετεινός με τόσες γεναίτζες τζιμέσα... :ρ χαχαχαχ

    Χρόνια Πολλά, ούλο υγεία για σένα τζαι την οικογένεια... :)

    υ.γ. σιερετίσματα σε ούλους... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα έν τζαι ξέρεις, μπορεί να φκουν μόνον πετεινοί, σύμμαχοι δηλαδή!

      χρόνια πολλά ρε!

      Διαγραφή
  7. Καλή χρονιά και καλή επιτυχία. Θυμούμαι τζιαι εγώ όμως, πως αν ήθελες να κλωσσσέψουν έπρεπε να αφήνεις κάποια αυκά στην γίστην(;).

    Περίεργη η μηχανή, να δούμεν αν δουλέψει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γίστη α! εν ήξερα την λέξη.

      η μηχανή έννεν περίεργη, το μόνο της πρόβλημα είναι που της λείπει ο θερμοστάτης λόγω του ότι εν έχω τις γνώσεις να τον συνδέσω. θα το κανονίσω όμως γιατί εν μεγάλος μπελάς να έχω έγνοια συνέχεια αν επήεν πολλά πάνω η θερμοκρασία. ειδικά τωρά που μεγαλώνουν τα έμβρυα τζαι αποκτούν δικήν τους θερμοκρασία.

      ευχαριστώ, καλή χρονιά επίσης!

      Διαγραφή
  8. Χρόνια καλά φίλε. Οι γονιοί μου έχουν κάμποσα πουλιά στο Λυθροδόνταν αλλά εσχάτως έχουν προβλήματα "υπογεννητικότητας" στες κότες. Επίσης ο παπάς μου εψάχνετουν ένα φεγγάριν να αγοράσει εκκολαπτικήν αλλά κάπου εδιακόπην το μεράκκιν. Οπότε θα τυπώσω την ανάρτηση με τα σχόλια τζιαι θα του την πάρω. Θενκς in advance!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σαι καλά, καλή χρονιά επίσης. μπορώ να δανείσω την δική μου άνετα. επίσης μπορούμε να κάμουμεν άλλην μαζί, είμαστεν γείτονες, πε του.

      θα την βελτιώσω με θερμοστάτη πρώτα γιατί εν μεγάλον ελάττωμα.

      Διαγραφή
  9. Απορία: αν ο Δίας φκει πουλλαού, τί θα τον ονομάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χα χα!

    είχα 8 αφκά τζι εγύρεφκα να τα ονοματίσω κάτι όμορφο. μόνο οι 8 πλανήτες εταιρκάζαν. αφού εφκάλαν τον πλούτωναν έξω...

    άμα φκουν τζαι μετά θα μοιάζουν ούλλα οπότε παν περίπατο τα ονόματα. μετά που 2 μήνες νομίζω θα ξεχωρίσω πετεινούς τζαι όρνιθες τζαι βλέπουμεν για ονόματα. εννοείται ότι οι πετεινοί θα παν σε φίλους γιατί εν θέλω άλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. molis genithoun theloun tipote farmaka akousa gia kati bitamines tse kati gia ta mathkia tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε/φίλη δεν τους έβαλα τίποτε και είναι μια χαρά. άκουσα κι εγώ ότι το παθαίνουν. είναι θέμα τύχης ή/και καθαριότητας ίσως.

      Διαγραφή
  12. ti thermokrasia xriazonte akrivos ta poulouthkia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 38,5 κελσίου συν πλην ένα βαθμό. ο θερμοστάτης είναι σχεδόν απαραίτητος. δεν είχα και τα είχα συνέχεια έγνοια. την επόμενη φορά θα βάλω σίγουρα.

      Διαγραφή