3/11/12

Υβρίδια τζαι Ύβρις

Νομίζεις ότι μπορείς να γοράσεις σπόρους πομηλορκάς που το φυτώριον μες το φακελλάκι, να τους φυτέψεις να βλαστήσουν, να καρπίσουν τζαι ύστερα να πιάεις τον σπόρο τους για να ξαναφυτέψεις πομηλορκές. 

Νομίζεις!

Μάθε ότι οι σπόροι που γόρασες εν υβρίδια πομηλορκάς. Σπόροι που παραχθήκαν με τεχνητήν επικονίαση σε φυτώρια μεγάλων εταιριών συνδυάζοντας επιθυμητά χαρακτηριστικά γονέων πομηλορκών. Αν διασταυρώσεις έναν άππαρον με μιαν γαδούραν, η τελευταία θα γεννήσει ένα μουλάρι το οποίο εν επίσης υβρίδιον τζαι στείρον. Το ίδιο τζαι ο σπόρος της πομηλορκάς που έσιεις.

Το ίδιο θα πάθεις τζι άμα πιάεις έτοιμο φυτόν, δροσερόν ολοπράσινον που το φυτώριο. Γιατί βαρκέσαι να φυτέψεις σπόρους ή φοάσαι ότι εν θα βλαστήσουν. Θα σου κάμει "καλές ντομάτες", πασιόπετσες, ολοκότσιηνες να τες θωρείς να σιέρεσαι, μούλες όμως. Άνοστες τζαι στείρες.

Πού επήεν η αειφορία που ονειρεύκεσουν; Ήθελες υβρίδιο. Περιέπεσες σε ύβριν!

Υπάρχει ελπίδα; 

Υπάρχει αλλά πρέπει να βιαστούμε. Θα βρούμε τις παλιές ποικιλίες που εν αυθεντικές που παλιούς που φυλάουν. Που την γιαγιά στον Φαρμακά, τον Καλοπαναγιώτη, το Μηλικούρι, την Πάχνα, αν δεν τους επετάξαν τωρά που τους φέρνει ο γαμπρός τους φυτά που το φυτώριον για "ευκολίαν". Θα ζητήσουμεν που το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών που έσιει τράπεζαν σπόρων να μας δώκει, αν μας δώκει (90% των παλιών ποικιλιών εχαθήκαν). Τζαι θα τους πολλαπλασιάσουμεν, τζαι θα τους ανταλλάσσουμεν σε συναντήσεις. Θα μάθουμεν να κάμνουμεν λαχανόκηπους στην αυλήν ή το μπαλκόνι μας, πατάτες μες την σακκούλλαν την ρούχενην τζαι θα φυλάουμεν σπόρους. Ονειρεύκουμαι ο αλμυράς να κάμει τζαι τούτο το έργο, τζαι να δημιουργήσει μια μικρήν, αυτόνομη τράπεζαν σπόρων, τζαι όποιος θέλει να πιάνει σπόρους. Σκέφτου ότι απαγορεύεται να πουλήσεις σπόρους γιατί πρώτα πρέπει να τους εγγράψεις στον τοπικόν κατάλογο που για να το κάμεις θέλεις ρυάλλια, που οι εταιρίες έχουν αλλά εσούνι εν έσιεις. Γι αυτόν οι τοπικοί καταλόγοι εν γεμάτοι που υβρίδια τζαι όι που αυθεντικούς σπόρους.

Γι αυτόν οι σπόροι μας θα είναι μούχτιν.

Γιατί οι σπόροι εν που την φύσιν τους μούχτιν τζαι όι ιδιοκτησία εταιριών.

Αμήν

Υ.Γ. Έσιετε σπόρους;






32 σχόλια:

  1. Βασικά απο ότι κατάλαβα, όχι στους σπόρους απο τους γαουρόσπορους.

    Η επικονίαση είναι καλή. Αποτελέι την νέα μέθοδο αναπαραγωγής του neokipriou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρεσεν μου πολλά που έπαιξες με τις λέξεις, υβρίδια και ύβρις. Το κάθε τι που κάμνουμεν σήμερα, ή σχεδόν το καθετί αποτελεί ύβριν προς το περιβάλλον. Θυμούμαι τον παππού μου, που κάθε εποχή είχε λασάνια για να πάρουμε από εκεί τα μικρά φυτά να τα φυτέψουμε στο χωράφι. Ντομάτες, κραμπιά, μαρούλια, σέλλενα, κλπ. Οταν έφτανε η μέρα για την παραφύτευση, επότιζεν τα καλά καλά, αφηνεν τα να τραβήσει η γή τζιαι εξερίζωνεν τα προσεκτικά να βγούν με το χώμα τους. Διάλεγε τα πιο ζωηρά, μεγάλα με χοντρό μίσχο και τα έβαζε πολλά μαζί σε ένα κομμάτι σακκούλλα βρεγμένη. Στο χωράφι εμείς τα παιδιά αφήναμε από ένα φυτάκι πάνω στην αυλατζιά σε απόσταση το ένα από το άλλα, αυτή που μας έλεγαν οι μεγάλοι. Ο παππούς η γιαγιά και οι γονείς μου φύτευαν τα φυτάκια χωρίς γάντια με γυμνά χέρια. Κάποτε φυτεύαμε και μείς κάτω από αυστηρή επιτήρηση για να φυτευτεί καλά και να μην σπάσουν οι ρίζες. Ακολουούσε αμέσως πότισμα.
    Τα αγγουράκια και τα μποστάνια φυτεύεις τους σπόρους απ΄ευθείας στον τόπο που θα μεγαλώσουν. Θυμούμαι που φυτεύαμε πατάτες σε πλυμασμένο χωράφι και περπατούσαμε στο αφράτο χώμα με γυμνά ποδια. Τρέχαμε με τα αδέλφια μου και γεμίζαμε τις σίκλες και τα καλάθια με κομμένες πατάτες και τες πέρναμε στους παππούδες που τις άφηναν πάνω στην αυλατζιάν σε απόσταση το ένα κομμάτι από το άλλο, αυτή που έπρεπε. Υστερα ο μακαρίτης ο πατέρας μου όργωνε ξανά με το τράκτορ και έκλεινε τες αυλατζιές.

    Εχετε νοιώσει ποτέ την μαλακή ελαφρά βρεγμενη γη κάτω από τα πόδια σας; Είναι ένα συναίσθημα που σου δίνει τέτοια σιγουριά, που δεν μπορεί να φανταστεί όποιος δεν το έχει ζήσει. Ισως πάλι την σιγουριά να την αντλούσαμε από το γεγονός ότι γύρω μας είχαμε ανθρώπους που μας αγαπούσαν και νοιαζόντουσαν για μας.

    Νίκο, είμαστε μαζί σου. Οτι κάμετε στον Αλμυρά ακολουθούμε και εμείς. -)))

    ιων σκεπτιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ίων! μετά που μιλήσαμε πήρα φόρα. μίλησα με ινστιτούτο γεωργικών ερευνών και με τμήμα γεωργίας. οι τελευταίοι είναι πρόθυμοι να μας στείλουν λειτουργό να μας μιλήσει σε πιθανή εκδήλωση. μένει να μάθω αν δίνουν σπόρους οι πρώτοι.

      ο Θεοπέμπτου θα μας βοηθήσει όπως πάντα, οπότε η δουλειά στο σιέριν μας.

      ευχαριστώ για την εμπνευστικήν περιγραφή σου! θα τα πούμε στις 13 του μήνα.

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό θέμα για το οποίο θα ακούσετε πολλά σύντομα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα ένας λάτρης της πρότασης που συνδύασε τα υβρίδια με την ύβριν, εδώ!

    Είμαι άσχετος με το θέμα, αλλά φαντάζομαι εννα σχετικοποιηθώ μέσω του αλμυρά! Αναμένω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε, εν οι γλωσσολόγοι που το λεν και όχι εγώ. αφού το να διασταυρώνεις 2 γενετικά ανόμοια άτομα ήταν ύβρις για τους αρχαίους.

      ανέμενε...

      Διαγραφή
  5. Δηλαδή [τούτος] ο σπόρος έννεν αξιόπιστος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε μου, πέρασα πριν μερικές ώρες που τζιαμέ ελπίζοντας να βρω τους πολυπόθητους παφίτικους αγγουρόσπορους αλλά τζίφος! το κατάστημα έχει καππακλούθκια μέσα τζαι μαείρισσες.

      έχω φίλο και συνάδελφο από Χλώρακα κι έμαθα ότι δεν έχουν πλέον τέτοιους σπόρους.

      λυπηρό;
      πολλά!

      Διαγραφή
  6. Πολλά ωραίο το θέμα. Μακάρι να καταφέρουμε να έβρουμε σπόρους που τζείνους που είχαν οι παππούδες μας, αν τζαι θωρώ το λλίο δύσκολο γιατί οι παλιοί οι γεωργοί εχαθήκαν.

    Απόλαυσα τζαι την αφήγηση του Ίων. Αθθύμησε μου σήμερα το χώμα πουκάτω που την πορτοκαλιά μου, ίνταλως εφαίνετουν την ώρα που έβκαλλα με το σιέριν τα αγριόχορτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. heatjo θα έβρουμε αρκετούς. Είπαμεν εχάθηκαν σχεδόν ούλλοι αλλά κάτι θα σώσουμε. Ένας παράπλευρος στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος. Δαμέ σε άλλες χώρες παλεύκουν για τους σπόρους τους τζι εμείς έχουμε τόσον χώμα τζαι ήλιον τζαι δεν φυτεύκουμεν. Θα αρκέψουμε να σκεφτούμαστεν.

    Τυχερέ, με έτσι περβολούιν εν θα έφευκα ποττέ που την Καλαβασόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν τζαι έφυα... Η ψυσιή τζαι η καρκιά μου πάντα εν τζεικάτω. :)
      Ας όψεται η δουλειά μου που εν μακριά τζαι δε μπορώ να κάμνω κάθε μέρα τη διαδρομή Καλαβασός-Λευκωσία.

      Διαγραφή
  8. Νικο καλημέρα! Μπράβο για τις πρωτοβουλίες σου,να επικοινωνήσουμε άμεσα, μπορώ να βοηθήσω με τους σπόρους ελπίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είδα το και χάρηκα πολλά, θα σου απαντήσω πολλά σύντομα!

      ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  9. Φίλε τζιαι εγώ ενδιαφέρουμαι για κάτι τέτοιο.
    Ομολογώ ότι εν είχα ιδέα για τους στείρους σπόρους :-)
    Έχω κάτι μαρούλια σπίτι τζιαι όντως μια φορά εκάμαν τζιαι έστω τζιαι εππέσαν οι σπόροι τους κάτω, εν εξανακάμαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. joshoua μου, μπορεί να ήταν σύμπτωση, δηλαδή να μην βρήκαν τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί ναν και υβρίδια.

      θέλουμε αειφορίαν και μόνον με τοπικές ποικιλίες που εν προσαρμοσμένες στις συνθήκες της Κύπρου θα το πετύχουμε. να φυτεύκουμεν να παίρνουμε σπόρους, να τους ανταλλάσσουμε και να μάθουμεν ο ένας που τον άλλο.

      παρακολούθα τον αλμυρά και θα μάθεις για τα παρακάτω μόλις είμαστεν έτοιμοι. να σαι καλά!

      Διαγραφή
  10. Παιδιά για ανταλλαγή σπόρων ενδιαφέρομαι και εγώ . έχω σπόρους για κυπριακά αψψά πιπέρια , ρόκκα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα, έχω κι εγώ πολλά καλά λάχανα. Θα ενημερώσουμε για εκδήλωση ανταλλαγής σπόρων μόλις είμαστε έτοιμοι.

      Διαγραφή
  11. "...βάλε σε γυάλα μέσα την πατρίδα και κρύψε την καλά μέσα στη γη.
    Μήπως την ψάχνουν σαν την Ατλαντίδα αφού η Πανδώρα ανοίγει το κουτί..."

    "Ηέκτρικός Θησέας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σαι καλά αγρινέ. πολλά όμορφοι στίχοι τζαι ανατρισιαστικοί.

      αλλά εγώ θέλω να σκέφτουμαι πιο αισιόδοξα. θα βάλουμε σε μπουκαλάκια τους σπόρους αλλά εν θα τους κρύψουμε. θα τους φυτεύκουμε για να βλαστούν τζαι να τρώμεν ό,τι έτρωαν οι παππούδες μας. η πανδώρα άνοιξε το κουτί πιλέ αλλά τζείνη τη δουλειάν της τζι εμείς την δικήν μας.:)

      Διαγραφή
  12. Διάβασα το ανεπανάληπτο άρθρο και τα υπέροχα από κάθε άποψη σχόλια. Ειλικρινά συγκινήθηκα και υπόσχομαι σύντομα να γράψω για τους πατροπαράδοτους σπόρους. Πάντως εδώ στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια για την διαιώνιση των παλιών καλλιεργειών. 'Όντως είναι υβριστικοί και όχι υβριδικοί Πετυχημένο και αληθινό
    αρισταρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξέχασα και επισυνάπτω την διεύθυνση της Εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι"
    http://www.peliti.gr/
    αρισταρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρίσταρχε! χάρηκα για τα σχόλιά σου. Περιμένω να γράψεις γιατί κάθε πληροφορία σχετική με το θέμα τη ρουφώ σαν σφουγγάρι. Την κοινότητα Πελίτι την γνωρίζω. Θεωρώ ότι οι σπόροι τους είναι και δικοί μας τοπικοί γιατί το κλίμα της Ελλάδας και της Κύπρου μοιάζει σε αρκετά σημεία.

      Και όχι μόνο το κλίμα! Το ότι διάβασες και κατανόησες την κυπριακή για μένα είναι κάτι το συγκινητικό.

      Διαγραφή
  14. Εθκιάβασα την ξανά την ανάρτησην αλλά ξαναθκιαβάζοντας την εσκέφτηκα ότι τα αγγούρκα της χλώρακας μπρορεί τζιαι να τα έβρουμεν έξω.

    Οι Χλωρατζιώτες δεν τα ανακαλύψαν που τον ουρανόν. Που κάπου τα εισήξαν. Όπως δεν υπήρχαν ινστιτούτα παραγωγής ποικιλιών στην Κύπρον, κάποια μεσογειακή ποικιλία είναι που την έφέραν τζιαι την εγιωρκίσαν στην Χλώρακαν. Αν έβρετε που κανέναν γέρον γεωργικόν λειτουργόν τί ποικιλία ήταν μπορεί να υπάρχει τζιαι έξω ο σπόρος. Ακόμα τζιαι με τα χαραχτηριστικά του μπορεί να το έβρετε που άλλες τράπεζες. Μεν κολλήσετε στο αγγούρκα της Χλώρακας διότι σίουρα επαράγαν τα τζιαι αλλού. Τζιείνα της χλώρακας μπορεί να ήταν ττορφαντά λόγω νερού.

    http://kokopelli-semences.fr/?lang=en-us

    Κοιτάξετε επίσης Ελλάδαν, Τουρκία, Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο τί γίνεται. Στην Αίγυπτο για παράδειγμα λόγω φτώχιας δεν εισάγουν σπόρους τζιαι μπορέι να έβρετε αγγούρκα της Χλώρακας :))

    Θα έσιει πλάκα να βρεθεί κανένας φοιτητής της γεωπονίας τζιαι να κάμει μιαν ντετέκτηβ έρευναν για να βρεθεί ο σπόρος τζιαι να ξαναυπράρξουν τα αγγούρκα της Χλώρακας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις δίκιο. εξάλλου εν έσιει τόση σημμασία η ποικιλία καθεαυτή αλλά να περάσει το μήνυμα ότι είχαμεν κάτι που το χάσαμε νομιζόμενοι ότι θα υπάρχει πάντα.

      επειδή τον τελευταίον τζαιρό όποιον εύρω ρωτώ τον τούτα τα πράματα έμαθα ότι ακόμα τζαι οι μερακλήες στο χωρκό μου τζαι πέρα, δεν φυλάουν σπόρους παρά γοράζουν που το φυτώριο φυντάνια. ούτε καν φακελλάκια με σπόρους εν γοράζουν που συμφέρει σε σχέση με τα φυντάνια. τούτο πιστεύω εν κακό που έφερε η ευμάρεια.

      το άλλο που συνειδητοποιώ είναι πως ο κόσμος εν φυτεύκει. άρα εν τον ενδιαφέρει μια τέτοια εκστρατεία. αφού τα σπίθκια των πιο πολλών είναι τσιμεντωμένα και το υπόλοιπο γρασίδι.

      πάντως θα την κάμουμε την δράση οπότε άμα έρθεις κατά δα επικοινώνα να μας δώκεις ιδέες.

      Διαγραφή
  15. θελω και γω να συμμετεχω!
    σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είδες τον ανώνυμον που σε διαψεύδει!! Πέ του να σου στείλε email. Ένας ανώνυμος μπορεί να ένει ένας κρίκκος μιας αλυσίδας, τζιαι άμαν το χάσεις, η αλυσίδα μπορεί να μεν δημιουργηθεί ποττέ :))

    Άτε σ. στείλε μέιλ του Νίκου, τζιαι αν θέλεις σπόρους από γνήσιαν παττιχούαν, θα μπορεί να σου δώκει πο τζιείνους που θα του στείλω.

    Στην Ελβετία δεν καταπολεμούμεν τα φυτώρια. Είναι αθρώποι που αγαπούν τα φυτά, τζιαι μπορεί να φκάλουν τζιαι λεφτά ευκολύνοντας τους μερακλήες να βλαστούν τοπικές πικοιλίες. Πρέπει όπωςδήποτε να εντάξετε μες την προσπάθειαν τζιαι έναν μερακλήν με φυτώρια που (ας πούμεν) να του ζητήσετε να παράγει βιολογικά τα φυτούθκια τοπικών ποικιλιών. Τζιαι να του κάμνετε διαφήμησην τζιαι να έρκεται να τα πουλεί στες εκδηλώσεις. Εν η καλλύττερη εγγύση τζιαι για την ποιότηταν των φυτών, τζιαι για την συνέχισην της προσπάθειας όταν οι εθελοντές θα βαρεθούν. Η αγορά δεν είναι πάντα εναντίον της οικολογίας :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. έσιεις δίκιο πάλε. μάλιστα έσιει έναν στο Πέρα Χωρκό, ο Γιάννος Ορφανού που τον Ασκά, που εν πολλά καλός σε τούτα. Εκαμνα μάθημα στα μωρά του τζι εγόρασα ούλλα μου τα φυτά που τζιαμέ.Έσιει πολλά χρόνια που λαλεί του κόσμου να βάλλουν έσσω τους κυπριακά δέντρα που εν θέλουν νερό τζαι δεν αρρωστούν. Θα τον φέρω κοντά, εν σπουδαίος. μια φορά εδιοργάνωσε μιαν πεζοπορία σε μονοπάτι της φύσης τζαι εμείναν ούλλοι παλαβωμένοι να τους μιλά για το κάθε αγριολούλουδο τζαι φυτό που συναντούσαν.

    έδωκές μου ιδέαν, να έρτει κοντά. αλλά πρώτα να τον πιάω τηλέφωνο να μου πει την άποψή του.

    θα σου στείλω διεύθυνση παρόλο που θα προτιμούσα σε επόμενη επίσκεψή σου να ρέξεις πουποδά να σε φιλοξενήσουμε.

    ευχαριστώ για ούλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή