4/9/12

Φωλιές για ανθρωποπούλια

"...Παρόλο που στην Κύπρο δεν έχουν γίνει σοβαρές μελέτες για το ανθρωποπούλι, είναι βέβαιο ότι οι πληθυσμοί του μειώνονται αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες...Τεχνητές φωλιές έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς και συνεχίζουν να τοποθετούνται από το Τμήμα Δασών και την Υπηρεσία Θήρας σε διάφορες περιοχές του νησιού οι οποίες εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Κατ' αρχήν για να βοηθήσουν τα πουλιά στην εξεύρεση ασφαλισμένων και ικανοποιητικών χώρων φωλιάσματος και κατά συνέπεια την ανάκαμψη των πληθυσμών τους και την επιστροφή τους σε χώρους όπου έπαψε να συναντάται. Δεύτερο, είναι η προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, μέθοδος που είναι πιο οικονομική και το πιο σημαντικό πιο ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου αφού είναι απαλλαγμένη από χημικά δηλητήρια και σκευάσματα που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό..."

από ενημερωτικό του Τμήματος Δασών


Στο χωρκό μου, την Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας, τοποθετήθηκαν από την Κοινοτική Αρχή 12 τέτοιες φωλιές σε δέντρα τζαι κτίσματα λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ανθρωποπούλι κυνηγά σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου που την φωλιάν του.

Ιδού μερικές! Θαυμάστε τες! (οι φωτογραφίες των φωλιών είναι της Λένιας Γαβριήλ).


10 σχόλια:

 1. Το πιο μεγάλο που είδα εν έξω που το στρατόπεδο του κόρνου κατά τες 3 το πρωί σαν έφκαλλα σκοπιά. Έτσι φόον εν εξαναπήρα. Αντζελόσhιασεν με! Πάρα πολλά όμορφο όμως. Ωραία ιδέα της κοινοτικής αρχής. Το τμήμα δασών γιατί εν μπορεί να κάμει και παρόμοιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. φίλε μου Εύρο! κάμνει και το τμήμα δασών! τα σχέδια εν δικά τους και τα προωθούν. ακόμα προωθούν την κατασκευή καταφυγίων για νυχτερίδες. μόλις κάμω ένα θα ετοιμάσω ένα σχετικό άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στον λόφο Φανός του Κάβο Γκρέκο έχει μπόλικα! Πανέμορφα και τρομακτικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευχαριστώ για τούτην την πληροφορία φίλε Σοφρωνίου! θα δω αν μπορώ να επισκεφθώ τον λόφο Φανός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή βάλλεις το σπιτούδιν τζια μπαίννει μέσα το αθρωποπούλλιν; Που ξέρουμεν αν έχει σε μιαν περιοχήν τέτοια πουλιά; Τα σπιτούθκια πιάννουμε τα που το τμήμα δασών; Εν εξαιρετικά ενδιαφέρον.
  ιων σκεπτικός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ίων χαίρε. όι, το σπιτούιν εν δαπανηρή κατασκευή οπότε πρέπει να το κάμεις ή να το παραγγείλεις σε κάποιον πελεκάνον. θέλει marine plywood για να αντέχει.

  έχει σε ούλλην την κύπρο τέθκοια πουλιά. αλλά οι κουφάλες τζαι γενικά οι τρύπες για να φωλιάσουν γίνουνται λλιόττερες όσο περνόυν τα χρόνια. οπότε βοηθάς τα. κανένας εν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κατοικηθούν οι φωλιές αλλά που προηγούμενες εμπειρίες όσων ασχολούνται εν πολλά πιθανόν να συμβεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. onomazome maria edo kai mia bdomada trigirnasti gitonimou exi dio niktes ka8ete se ena dentro stin ablimou proti fora exo di an8ropopouli to aspro xroma eine opos tofosfo pou fenete

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. onomazome rafahl meno sti agia fyla sti lemeso kathe vradi sxedo pou kathome sto mpalkoni tou spitoiou mou vlepo 2 athopopougia megala aspra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. onomazome rafahl meno sti agia fyla sti lemeso kathe vradi sxedo pou kathome sto mpalkoni tou spitoiou mou vlepo 2 athopopougia megala aspra

  ΑπάντησηΔιαγραφή