23/6/14

Περί δασκαλιτζιής

Η δασκαλιτζιή εν πολλά σπουδαία δουλειά. Τζαι όι μόνο για τις διακοπές. Που τα πέρσι δουλεύκω στο σχολείο του χωρκού που εμεγάλωσα. Τις πρώτες μέρες εδιερωτούμουν γιατί να μεν νιώθω κάποια συγκίνηση ή δέος που μου συμβαίνει τούτο το πράμα. Επήρε μου καιρό να καταλάβω πως εν επειδή το σημερινό σχολείο υστερεί πολλά που το σχολείο που ήμουν μαθητής. Σαν ναν άλλο σχολείο. Τζαι δεν το λαλώ με συναισθηματισμό, εν αντικειμενική διαπίστωση. Το σημερινό έσιει λιγότερο πράσινο, πιο πολλύ γκρίζο πλακόστρωτο, εν έσιει ξύλινα πατώματα ούτε τζεραμίθκια, εν ασυντήρητο, εππέσαν οι σουβάδες, εν έσιει παγκάκια να κάτσουν τα κοπελλούθκια, έσιει λυόμενες αίθουσες που στάσσουν τζαι βρωμούν μούχλα τζαι πολλά άλλα της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας...

Τα κοπελλούθκια όμως εν όπως ήμασταν εμείς. Τζαι αν κρίνω που τους φετινούς μου μαθητές της τρίτης εν τζαι πιο καλοί που μας. Εν πιο ευγενικοί, έχουν χιούμορ, έχουν γνώσεις, άποψη, επιχειρήματα, έννεν αππωμένοι. Εσυγκινήσαν με πολλές φορές γιατί ενώ σπίτι τους κάποιοι επερνούσαν τραγωδίες, στο σχολείο εν μου εδίναν μισήν αφορμή να τους λυπηθώ ή να τους αντιμετωπίσω διαφορετικά που τους υπόλοιπους. Τζαι τα διαλείμματα επαίζαν ούλλοι μαζί τζι εθέλαν με τζαι μένα μαζί τους. Τζαι άμα με θωρούν στον δρόμο το δείλις σηκώνουν το σιέρι τους που πολλά μακριά να σιερετίσουν τζι εγώ παίζω τους την πουρού. Τόσην αγάπη που τόσα πλάσματα εν ένιωσα ξανά.

Εν οι ήρωές μου. Ο λεβέντης που ήταν στην κηδεία του πατέρα του το απόγευμα τζαι το άλλο πρωί ήρτε σχολείο με τα μαθήματά του καμούμενα τζαι ήταν ο καλλύττερος στην τάξη. Η κορού που ζει σε ένα σπίτι που θρηνεί τον πρόσφατο χαμό του αδελφού της αλλά εν υπόδειγμα χαρακτήρα τζαι βοηθά άλλους. Η άλλη κορού που έσιει τον πατέρα με εγκεφαλικό αλλά η φατσούα της λάμπει που χαρά τζαι η αγκαλιά της χωρεί ούλλον τον κόσμο. Το σχολείον εν ζωή!

Μα γίνουνται έτσι πράματα, θα σκέφτεστε, περιπαίζει μας τούτος! Γίνουνται, ναι, αλλά εν θα τα δείτε στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες. Τζιαμέ θα δείτε τους μίζερους που καθορίζουν τις τύχες τούτων των κοπελλουθκιών.



Αγάπη λοιπόν, τούτη εν η απάντηση. Όπως την αγάπη που έδειξε έναν πουλλί σε μια τριανταφυλιά που εν άθθιζε πριν σ' ένα παραμύθι της Όλγας Ρουβήμ. Το βίντεο που έκαμα εν για να την ευχαριστήσουμε γιατί μας αφιέρωσε μιαν ολόκληρη μέρα στην τάξη με πολλήν αγάπη, που φαίνεται περισσεύκει της!

Δώστε έμφαση στις ζωγραφιές των παιδιών. Το πώς ο καθένας θωρεί με τον δικό του φακό την ιστορία, επειδή φρόντισα να μην τους δείξω την εικονογράφηση του βιβλίου.

 



18 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που ακούω ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, γιατί ήμουν με την εντύπωση ότι εν ούλλοι κατεστραμμένοι. Τούτο που σε χαιρετούν στο δρόμο αρέσκει μου πάρα πολλά μες τα χωρκά. Θα επανέλθω για να δω το βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν είναι κατεστραμμένοι, μην ανησυχείς για τούτο!

      Διαγραφή
  2. Έχω κατασυγκινηθεί ευχάριστα και το χρειαζόμουνα σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τούτος ήταν ο σκοπός. Πρώτα ήθελα να συγκινηθώ εγιώ και μετά όσοι μπορούν που τους υπόλοιπους.

      Διαγραφή
  3. Να 'σαι καλά ρε Νίκο που δεν μας αφήνεις να χάσουμεν την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους τζαι στην κοινωνία μας. Εν σπουδαίο πράμα η δασκαλιτζιή τζι εν ακόμα πιο σπουδαίο να είσαι παιδαγωγός τζι όι απλά δάσκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα χάσουμε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ετελειώσαν ούλλα.

      Διαγραφή
  4. Πάντα πιστεύκω στα μωρά Εν by default η νέα γενιά, το updated version.
    Εν έξυπνα τζιαι έχουν συναίσθηση των συναισθημάτων τους. Έχουν παραπάνω ευκαιρίες να εκφραστούν. Απλά εν πιο δύσκολα μωρά. Θέλουν μας να είμαστεν αληθινοί τζιαι δυνατοί τζιαι με καθαρήν καρκιάν για να μας αφήκουν να σταθούμεν τσας δίπλα τους. Το έργο σας, εσάς τους δασκάλους, γίνεται πολλά πιο δύσκολο και ουσιαστικό. Και το ότι τους βοήθησες να μετατρέψουν την εμπειρία σε δημιουργία, λέει πολλά!

    Εχάρηκα πολλά που με εκάλεσες στην τάξη σου. Επεράσαμεν πολλά όμορφα. Νιώθω ότι μοιραστήκαμεν «πολλά ροδοπέταλα». Σε ούλλα τα χρώματα! Ακόμα τζιαι ασημένια!

    Ήταν μεγάλη η έκπληξη σήμερα. Εν πολλά συγκινητικό δώρο.
    Τζιαι νιώθω ότι όσην αγάπην τζιαι να έδωκα επιστράφηκεν μου στο πολλαπλάσιο!
    Να είσαι σίγουρος ότι σήμερα εν να πετώ ούλλη μέρα!

    Δώστους πολλές αγκαλιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγάπη λοιπών τουτη εν η απάντηση σε ότι κάμνουμε. Εν θα σου πω μπράβο γιατί εν σου αρέσκει. Θα σου πω καλό καλοκαίρι και ότι είσαι που τους δάσκαλους που δικαίουσε να μεν έχεις τύψεις που κάθεστε δυόμιση μήνες:-), να γεμίσεις τις μπαταριές σου για να είσαι έτυμος τον Σεπτέμβρη να υποδεχτείς καινούριους μαθητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας εν έσιει τύψεις ρε! Το 99% των δασκάλων που είδα κι εγνώρισα στα σχολεία δουλεύκει πολλά, άσχετο με το τι προσπαθούν να πασάρουν του κόσμου οι επικοινωνιακοί της εκάστοτε κυβέρνησης.

      Διαγραφή
  6. "Τόσην αγάπη που τόσα πλάσματα εν ένιωσα ξανά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλό είδες; Ενώ μεσ' τα υπουργεία τους μόνο απαξίωσην είδαμεν :) Σωστά, Δασκαλάκη μου;

      Διαγραφή
  7. Πολλά σπουδαία η δασκαλιτζιή, άμα ξέρεις πως να την κάμνεις τζιαι κάμνεις την με αγάπη! Θωρώ μεγάλες διαφορές όμως στα κοπελλούθκια της πόλης με τζιείνα των χωρκών! Πολλά ωραίο ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω τριολούιν μου, διαφέρουν αρκετά. μην νομίζεις ότι εν ούλλα καλά τζαι άγια, εγώ παρουσίασα μόνο την όμορφη όψη των πραγμάτων...ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. Αυτήν την φορά αντί να βάλω ψηφιακό καζαντί να τραβήσει το μπλόγκ που θα διαφημίσει το TheCyprusBlogs.blogspot.com εκάμμησα τα μμάθκια μου τζιαι έκαμα κλίκ πάνω στην λίστα τζιαι έφκαλε το δικό σου. Θα το βάλω που την επόμενη κυριακή, επομένως αν έχεις τίποτε νέο να γράψεις ετοίμαστο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρίζει σικέ αλλά εν με κόφτει, γράφω το πιλέ. θα το έγραφα ούτως ή άλλως γιατί ζιω μέρες χαρακτικής του Χαμπή. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  9. Τζείνοι ήρωες σου τζε εσύ δικός τους! Πόσο όμορφα πράματα βάλλεις στο μπλόγκ σου, Νίκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή