1/2/14

Συμπυκνωμένη Κύπρος

Σε ένα παράλληλον σύμπαν (που λαλεί τζι ένας φίλος), ούλλοι οι Κυπραίοι είμαστε σαν τον Χαράλαμπο Δημοσθένους. Είμαστε γεωργοί, ποιητές, μουσικοί, λάτρεις της ζωής. Στο δικό μας σύμπαν είμαστε τούτοι που είμαστε...ανέμπνευστοι, άμουσοι, αππωμένοι, διεφθαρμένοι μιζαδόροι...

Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους ήταν ένας άνθρωπος ποίημα. Έκαμε την ζωή του τέχνη. Εγεννήθηκε στην Κοντέα Αμμοχώστου στις 11 Απριλίου το 1917. Ήταν γεωργός, ψάλτης, λαϊκός ποιητής, τραγουδιστής, έκαμνεν τζι έπαιζε το πιθκιάβλι.

Άμα στερηθώ την έμπνευση, βλέπω τις Παδκιές της Αφροδίτης. Εν το ντοκιμαντέρ του Πανίκκου Χρυσάνθου για τον Χαράλαμπο Δημοσθένους.

Ο Χαράλαμπος  έχασεν έναν που τους 6 γιούδες του, την ημέρα της εισβολής. Ο Αντώνης του ήταν ένας λεβέντης. Ο καλλύττερος μαθητής, αθλητής, έπαιζε πιθκιάβλιν τζαι βκιολίν τζαι είχεν ήθος. Τζείνην την ημέραν 20 του Ιούλη, απολύετουν που τον στρατόν τζαι την επόμενη εβδομάδα θα έφευκε για το Λονδίνο για σπουδές. Επήε να πιάει το απολυτήριό του αλλά εστείλαν τον στην Κερύνεια να ανακόψει τους Τούρκους. Έφαεν σφαίρα τζι επέθανεν επιτόπου.

Με τον γνωστό λαϊκό μας ποιητήν, Παύλο Λιασίδη, ήταν αχώριστοι φίλοι που πολλά χρόνια πριν. Ο Χαράλαμπος που την Κοντέα, ο Παύλος που την γειτονική Λύση

Εβρεθήκαν πρόσφυγες τζαι χαροκαμένοι στην πόλη της Λάρνακας, αλλά εχάσαν ο ένας τα ίχνη του άλλου. Μιαν ημέρα όπως επερπατούσαν στις φοινικούες εβρεθήκαν. Αφού αγκαλιαστήκαν τζι εκλάψαν κάμποσο, εκαταφέραν την επόμενη μέρα να μιλήσουν. Αφού είπαν διάφορα μιαν μέρα λαλεί του ο Χαράλαμπος, "αφού εν εφέραμεν φωτογραφίες, εμείναν ούλλες ποτζεί, πάμε να φωτογραφιστούμεν;". Τζι επήαν.

Επήαν στον φωτογράφον τζι αφού επιάσαν τις φωτογραφίες, ο Χαράλαμπος έγραψε πάνω σε μιαν το ακόλουθο ποίημα τζι έδωκέ την του Λιασίδη:

Θκυο πρόσφυγες παλιόφιλοι
στην Σκάλαν ευρεθήκαν.
Αφού ήπασιν τα πάθη τους
τζι εκλαμουριστήκαν,
στον φωτογράφον ύστερα
εφωτογραφιστήκαν.

Ο Παύλος είπεν "όι, θέλω τζι εγιώ να γράψω κάτι". Την άλλη μέρα επήρεν του Χαράλαμπου τη φωτογραφία με το δικό του κομμάτι. Τζείνον που έγραψεν πιστεύκω, πρέπει ναν ένα που τα σπουδαιότερα κομμάτια της κυπριακής λογοτεχνίας. Τόσο πυκνό τζαι βαθειά φιλοσοφικό τζαι άρτιο αισθητικά ποίημα...:

Στην ξενιδκιάν άμα 'ρτωθείς τζαι δεις χωρκού σου σιύλλον,
παίρνεις τον πως εν άντζελος,
τζαι πόσο μάλλον φίλον, 
όπως τζαι τον Χαράλαμπον, π' αμούστακα κοπέλια, 
τζαι να βρεθούμεν άξιππα μεσ' της σκλαβκιάς τα ττέλια.
Επήαμεν ολόισια τζ' οι θκυο στον φωτογράφον, 
να φκάλει τα κουάτρα μας,
πριν πάμε εις τον τάφον,
να μας θωρούν να σιέρουνται, παιθκιά μας τζ' αγγονούθκια,
πως ήμαστεν τζαι ποιητές τζι εφκάλλαμεν τραούθκια.


Σημειώστε πως ο Δημοσθένους ανεγνώριζε την ανωτερότητα του Λιασίδη ως ποιητήν τζαι τον εθαύμαζεν. Ο Λιασίδης πέθανε στα 84 του στο συνοικισμό Τσιακκιλερή το 1985 τζαι ο Δημοσθένους το 2011 στα Μανδριά της Πάφου σε ηλικία 94 ετών.

7 σχόλια:

  1. Την ταινία την προβάλαμε στον αλμυρά παρουσία του σκηνοθέτη και ακολούθησε μια συζήτηση όπου ο Πανίκκος Χρυσάνθου μας είπε πολλά για τον Χαράλαμπο από την προσωπική του εμπειρία. Η "συμπυκνωμένη Κύπρος" εν φράση του Aceras τζαι τον ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει κάπου το ντοκυμαντέρ στο ίντερνετ; εκίνησες μου το ενδιαφέρον.

    καλό σαββατοκυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Δεσποσύνη, δυστυχώς όχι, δεν υπάρχει. Μόνο σε DVD.

      Διαγραφή
  3. Το παρακολουθήσαμε στον αλμυραν όπως είπες και εσύ και προσθέτω πως ήταν μια βραδιά που πολύ έντονη από της καλύτερες που πέρασα παρακολουθώντας της όμορφες εκδηλώσεις του Αλμυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια, Κώστα. Ήταν μια μυσταγωγία. Έμεινα με τον Πανίκκο έξω μέχρι να τελειώσει επειδή εν χωρούσε ο κόσμος τζαι δεν άκουες τίποτε μέσα. Στο τέλος είδα τζαι μμάθκια υγρά.

      Διαγραφή
  4. Υπάρχει κάπου το ντοκυμανταιρ να το δούμε;
    ιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή