1/11/13

Οι χαμολιοί του τόπου μας

Όταν ήμουν 9 χρονών είδα έναν χαμολιό πάνω στη ροθκιά μας τζι είπα το του  Αθηαινίτη που μας έφερνε ψουμιά στο μπακκάλλικο. Απαναΐα μου λαλεί ένι μπόρω να θωρώ έτσι πράμα, το πιο άσσιημο ζώον! Έπιαεν μια σκούπα που ήβρεν τζιαμέ, έριψεν τον κάτω τζι επίττωσέν τον μπροστά στα έκπληκτα μάθκια μου. Μεγαλώνοντας άκουα διάφορα για τους ακκαννομούττες, όπως ότι άμα σε δακκάσουν έν σε ξαπολούν εκτός τζι αν φκεις πάνω στον φούρνο τζαι αγκανίσεις τρεις φορές! Έτυχε να δω μάγκες να τους βάλλουν τσιάρα μέσα στο στόμα τζαι να ρουφούν μέχρι που εψοφούσαν που ασφυξία. Άρκεψα να τους συμπαθώ που πατρικόν ένστικτο τζαι αντιρατσισμόν πρώτα. Άμα ξέρεις ότι έναν πλάσμαν εν άκακο τζαι δέχεται τόσον πόλεμο για την εμφάνισήν του, οι συνειρμοί εν προφανείς.

Η συμπάθεια όμως έγινεν θαυμασμός όσον εμάθαινα για τα ταλέντα τους.




Σκέφτου ότι η γλώσσα τους που εν ίσια με το σώμαν τους εκτινάσσεται σε κλάσματα δευτερολέπτου για να αιχμαλωτίσουν τη λεία τους, ο νούρος τους έχει μεγάλο μήκος τζαι τα βοηθά να σκαρφαλλώνουν, τα μάθκια τους κινούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους για να ελέγχουν 360 μοίρες τζαι το πιο εντυπωσιακό που αλλάσσουν χρώματα ανάλογα με διάθεση τζαι περιβάλλον.

Άρκεψα άτυπην εκστρατείαν έσιει χρόνια.

Πριν λλίες μέρες έπιασα έναν που ήβρα στην αυλή για να πάρω στο σχολείο. Κάμνω το κάθε χρόνο γιατί εν μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τούτο το θαυμαστό ζώο τζαι να ευαισθητοποιηθούν τα κοπελλούθκια υπέρ του. Μια χαρά, έφερά τον σπίτι τζαι άφηκα τον στην αποθήκη ώσπου να έβρω ώρα να τον ξαπολύσω κάπου μακρυά που τους κάττους μας. Την ημέρα που ήταν να το κάμω επρόσεξα πως ήταν αδύναμος, επερπάταν κοντά στη γη τζαι πως στην τζοιλιάν του εξεχώριζες αφκά μέσα. 

Η μεγάλη κόρη μου είπε μου επειδή είχε δει ένα ντοκιμαντέρ ότι εν πολλά δύσκολο να έβρουν τόπο να γεννήσουν, εξουθενώνουνται τζαι πολλές φορές πεθανίσκουν στην αποτυχημένη προσπάθεια. Το σκάψιμο που πρέπει να κάμουν εν πολλύ...

Έψαξα στον γούγλην το πώς μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Έμαθα ότι άμα του βάλεις ένα κουτί ψηλό με άμμο ελαφρώς βρεγμένη μπορούν να σκάψουν λάκκο τζαι να γεννήσουν τζαι μετά να τον μολώσουν. Έτσι εκάμαμεν. Μέσα σε 20 ώρες έσκαψε 1 λάκκο αλλά εν του άρεσε, έσκαψε δεύτερο άλλες τόσες ώρες τζαι εγέννησέν τα αφκά του.

στο σκάψιμο, εν πολλά τα βάσανα της μάνας...

δεξιά μια αποτυχημένη τρύπα, αριστερά πάνω η μολωμένη...

μόλις αρχίσαμε σκάψιμο, εύρηκα!

οι μικρές εξερευνήτριες!

μα μόνο 22; είπεν η μεγάλη που ήξερεν ότι γεννούν πάνω που 30 συνήθως.

έτοιμο το εκκολαπτήριό μας!

Εσκάψαμεν, εξεθάψαμέν τα εβάλαμεν τα μέσα σε ττάππερ πάνω σε χαλίκι καθαρόν τζαι ολόισια στην ντουλάπα. Τωρά υπομονή 6-9 μήνες, αν εν γονιμοποιημένα θα έχουμε μιτσιούς χαμαιλέοντες για απελευθέρωση. Η μάνα γυρίζει ελεύθερη πλέον στα χωράφκια.


26 σχόλια:

  1. Θαυμάζω τζιαι αζουλεύκω σε..
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

      Διαγραφή
  3. gia mena itan to arthro tis xronias. Bravo sou Niko! Kai kyriws gia ti diapaidagwgisi twn mwrwn sou, Alla vevaiws pou swzeis kai afta ta sympathitka kai axiothavmasta zwa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έλα Χρίστο, υπερβολές! η διαπαιδαγώγηση εν τόσο πολύπλοκο θέμα που μπορεί αλλού να τα κάμνουμε σκατά τζαι αλλού να τα κάμνουμε καλά. όσο για τους χαμολιούς, εν το έγραψα πιο πάνω αλλά μοιάζουν να εφκήκαν που το πιο πελλόν sci-fi!

      Διαγραφή
  4. Φίλε είναι εκπληκτικό το γεγονός πως ενώ καταπιάνεσαι με ένα τόσο ιδιαίτερο και πρωτότυπο θέμα που σε κάποιους μπορούσε να ακουστή και αποκρουστικό καταφέρνεις να περάσεις πολύ όμορφα μηνύματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου, Κώστα μου!! αγόρασα παπούτσια σήμερα και του χρόνου μαραθώνιο μαζί σας!!

      Διαγραφή
    2. Φίλε είσαι πολύ κοντά στο να το κάνεις αν το αποφάσισες, τόσο κοντά όσο διαρκή να πεις θα ξεκινήσω, μετά τα πόδια σου θα βρουν το δρόμο τους. Ότι θες και ότι μπορώ στη διάθεση σου

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ Νίκο, εχεις την απέραντη εκτίμηση μου - όχι μόνο για αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είσαι απίστευτος...όι για τους χαμολιούς μόνο τζαι για τον σεβασμο στη ζωη, αλλά για την διαπαιδαγώγιση των μωρών σου...αν οι κορες σου φοηθουν οτιδηποτε στην ζωή τους εμενα να με χε...:) ελπίζω να εισαι ετοιμος να το αντιμετωπισεις οταν θα μεγαλωσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλά φυσιολογικές τζαι φοβούνται πάρα πολλά πράγματα. Αυτό που θέλω είναι να αναλύουν τον φόβο τους τζαι να τον αντιμετωπίζουν. Εγώ να δεις πόσα πράματα φοούμαι, τζαι κυρίως τις ενέσεις! μπρρρρρ!!!

      Διαγραφή
  7. Den exei lathos to animal [to provlima einai oti sti ellada tous klevoun apo prostatevmeni perioxi kai tous pouloun]kai kati allo poumou aresei einai oti me karhe diathesi tous allassoun xroma!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι ζώο που άλλον πλανήτη λέμε...τζαι σεμνότατο στη συμπεριφορά του. σαν να αδιαφορεί για μας διότι είμαστε ανάξιοι να συνυπάρξουμε μαζί του :)

      Διαγραφή
  8. Εξαναειπα σου το οτι σε θαυμαζω.
    Τουτος εν ο λεγομενος χαμουλιός. Ο κουρκουτάς εν διαφορετικός εννεν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου Κυπριοπούλα! ναι, ο κουρκουτάς εν γκρίζος τζαι βουρά πολλά γλήορα. επίσης θα τον δεις πάνω σε τοίχους να σκαρφαλώννει κάτι που εν μπορεί να κάμει ο χαμολιός.

      Διαγραφή
  9. Νίκο όταν με το καλό φκουν που το αφκό τους τι γίνεται. Θέλουν τη μάνα ή μεγαλώνουν μόνα τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μόνα τους, εν χρειάζουνται καμιάν μάνα ούτε φροντίδα. ξεκινούν ταξίδι τζαι φαΐ. μυρμηγκάκια τζαι έρποντα έντομα στην αρκήν μέχρι να μεγαλώσουν για ιπτάμενα έντομα.

      Διαγραφή
    2. Άτε με το καλό θα έρτουμε με τα "δώρα" μας

      Διαγραφή
  10. Αφού πω πόσο πολλά έφριξα με τα όσα έγραψες για τα βασανιστήρια που τους κάμνουν, να πω ότι εν πανέμορφα πλάσματα τζιαι εν καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιος να φκάλει τόση βία σε κάτι τόσο ακίνδυνο..

    Επίσης, να σε ευχαριστήσω για την τόσο απαραίτηση ένεση (σορυ για τη λέξη) αισιοδοξίας! Να τις χαίρεσαι τις κοράσες τζιαι να σε σιαίρουνται τζιαι τζίνες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αλήθεια είναι ότι είχα την εντύπωση ότι εν πιο επιθετικοί. Ότι ισχύει το ότι μπορεί να πεταχτεί πάνω σου.
    Την επόμενη φορά που θα περάσει κανένας από την αυλή μου, εν θα αρχίσω να τρέχω. Θα τον περιεργαστώ.
    Βρήκα πολλά συγκινητικό το ότι εβοηθήσετε την μάμμα να γεννήσει.
    Ελπίζω να βγουν τα μωράκια και να μας δώσεις περιγραφές και φωτογραφίες.
    Κουρκουτάες είχα πολλούς στο σπίτι μόλις μετακομίσαμε γιατί είχε πολλές χαρουπιές κι ελιές.
    Τώρα είναι πιο λίγοι. Αλλά τους βλέπω πάνω στα κεραμίδια της αποθήκης που λιάζονται και τους χαίρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολλά ωραίο. Όμορφα σαβράκια εν καταλαβαίνς γιατί τα μισά ο κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eine ena pou ta pio omorfa plasmata p exume st Kipro kai en ta prosexoume. Afou o Kipraios oti dei enna tou siri me to shipetto I enna to skotosi me saxlo tropo na diksi oti eime eksipnos. Lipoume toutous tous athropus me etsi nou. Bravo file kai makari na prosexoun oulloi oti zei mazi mas st Kipro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή