25/3/12

κινούμενος γουμάς*

*γουμάς (κυπριακή διάλεχτος) = κοτέτσι

Θέλω να έχω όρνιθες στην αυλή μου. Θέλω να τρώμεν αφκά που να έχουν γεύση, θέλω τη χαρά των κοπελλουθκιών την ώρα που μαζεύουν φρέσκα αφκά ή όταν ταΐζουν τις όρνιθες. Τζαι θέλω να θωρώ έναν περήφανον πελλο-πετεινό τζαι να τον ακούω το ξυφώτι.


Εμείς στην Κύπρον έχουμε συνήθως τόπον πολλύν αλλά θκιαλέουμεν να τον τσιμεντώνουμε τζαι να σκουπίζουμεν τα φύλλα γιατί είμαστεν πολλά "καθαροί"! Πολλά κρίμα να χώννουμεν το χώμα κάτω που το μπετόν.


Στο ίττερνε βρίσκεις μια τεράστια πηγή πληροφοριών αν θέλεις να ακολουθήσεις την άλλη πορεία. Πώς να καλλιεργείς οργανικά, πώς να εκτρέφεις όρνιθες, κατσίκες, γουρούνια κλπ. Ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών κι εμπειριών. Αν δεν δοκιμάσεις όμως εν μαθαίνεις.


Βάζω τζι εγώ το δικό μου λιθαράκι τζαι θα ακολουθήσουν και άλλα...

Ο κινούμενος γουμάς (αγγλιστί: chicken tractor) εν αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό. Πρόκειται για έναν γουμά που εν ανοιχτός που κάτω ούτως ώστε οι όρνιθες να βόσκουν "ελεύθερα" στο έδαφος τρώγοντας σπόρους τζαι χόρτα. Αφού καθαρίσουν την περιοχή τους ο ιδιοκτήτης μετακινεί τον γουμάν του παραδίπλα. Αυτό έχει τα εξής καλά:
  • οι όρνιθες τρών φρέσκα χόρτα τζαι τσιμπολογούν στο χώμα έντομα τζαι σπόρους που τόσον τους άρεσκουν.
  • λιπαίνουν με φυσικό τρόπο το χώμα της αυλής.
  • είναι προστατευμένες που φυσικούς εχθρούς (σκυλιά, αλουπούς, ποντίτζιες, φίθκια, κάττους, αυτοκίνητα(!)).

Έκαμα τον δικό μου γουμά κυρίως από παλέττα που ξήλωσα με την σσιηλλούα μου. Τα παλέττα εν άφθονα τζαι χρειάζονται ανακύκλωση. Εγόρασα βίδες, ττέλλιν, μεταλλικές γωνιές, μεντεσέδες, ποτίστραν τζαι ταΐστραν. Τα εργαλεία είχα τα. Εν η δεύτερη "μεγάλη" κατασκευή που έκαμα μετά το δεντρόσπιτον τζαι εννοείται ότι σιέρουμαι πολλά. Το σχέδιο εν δικό μου βασισμένο σε ό,τι ήβρα στο διαδίκτυο βάζοντας την δική μου αισθητική, πάντα σε συνάρτηση με τα υλικά και εργαλεία που διαθέτω. Το κόστος εν αρκετά χαμηλό. Θέλει κόπο, αλλά έτσι εν τα καλά τα πράματα...Εδούλεψα για 5 νύχτες από 2-3 ώρες τη φορά. Αν γοράσεις τα ξύλα θα τελειώσεις πολλά πιο γλήορα, το ξύλωμα των παλέττων εν μεγάλο ζόρι.

Οι διαστάσεις του γουμά είναι 3m*1,2m*0,6m τζαι μπορούν να φιλοξενηθούν με αξιοπρέπεια 8 όρνιθες, εγιώ έβαλα μόνον τρεις προς το παρόν.





Οι όρνιθες έχουν χώρο υπαίθριο για να λιάζουνται το σιειμώνα, χώρον υπαίθριον αλλά στεγασμένον για τις ζεστές μέρες του καλοτζαιρκού τζαι κλειστό σκοτεινό χώρο για να γεννούν τα αφκά τους τζαι να τζιθκιάζουν την νύχτα.

Μπορείς να τους ανοίεις λλίες ώρες κάθε μέρα να φακκούν τον γυρόν τους τζαι πάλε στρέφουνται πίσω.


Ο ιδιοκτήτης έχει πρόσβαση στις φωλιές από μια πόρτα για να παίρνει τ' αφκά. Έτσι δεν χρειάζεται να μπει μέσα τζαι να πατήσει πάνω στις τσιλλαρκές των όρνιθων όπως εκάμναν οι παππούδες μας. Πρέπει να γίνουν 6 μηνών για να αρκέψουν να γεννούν οπότε, υπομονή! 



Για βοήθεια σε περίπτωση που θέλετε να κάμετε τον δικό σας στείλετέ μου μήνυμα. Θα χαρώ πολλά να βοηθήσω όπως μπορώ. Αρχίστε  γυρεύκοντας chicken tractor στον φίλον μας τον γούγλην.


11 σχόλια:

  1. Ακόμα θυμούμαι τζίνο το βίντεο που έβαλες λινκ σε σχόλιο σου σε άσχετο ποστ στο μπλόγκ μου με τζίνη την τύπισσα που έκαμνεν βήμα-βήμα τον...γουμά της!

    Είσαι ωραίος ρε! Σιέρουμαι πολλά το μεράκκι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όντως είσαι ωραίος..
    practical question..δικαιούτε όποιος θέλει να κάμει γουμά σπίτι του? I mean και στις οικιστικές περιοχές εν οκ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με όσα λεχτήκαν και όσα θα λεχτούν ακόμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. wow!

    Εν το ήξερα ότι μπορεί να γίνει "τροχόσπιτο-γουμάς"!
    Πολλά έξυπνη ιδέα! Τζιαι όμορφος ο γουμάς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είσαι πολλά δυνατός... :)

    άρεσε μου ιδιαίτερα η πατέντα σου με το τέλι για να μεινίσκει πάστα ξύλα... :ρ
    νομίζω άμα φαν πολλήν ήλιο τζίνα τα πλαστικά ενά σπάσουν, αλλά εν θα το έκοφκεν ποτέ ο νους μου εμένα... :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Rania, ευχαριστώ. μένω σε γεωργικό τεμάχιο. Νομίζω όμως, ότι στην πόλη ή σε δήμους δεν μπορείς να έχεις κότες όταν οι γείτονές σου κάνουν παράπονο. Αλλά δεν το έχω ψάξει για να είμαι σίγουρος.

    Nonis, ευχαριστώ, τα πλαστικά τούτα πάντως έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και σε ζέστη και σε κρύο. Σε περίπτωση που αρχίσουν να φθείρονται τα αντικαθιστώ εύκολα και φτηνά, εν ζήτημα λεπτών. Νομίζω εν πατέντα :) γιατί εν το είδα πουθενά. Άρχισα με σύρμα αλλά εν μου άρεσε το αποτέλεσμα και κατέληξα εδώ. Ο πελάς είναι να κόψεις ό,τι εξέχει με το κοπίδι.

    τους υπόλοιπους ευχαριστώ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γοράζω την πρώτην τουζίναν αφκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλά ωραία ιδέα αλλά μόνο σε γεωργική γη. Σκέφτου να έχεις ένα γουμά έξω που το παράθυρο σου (τζιε να μεν' νεν τζιε κινητός)!
    @Rania κανονικά βάση νόμου, απαγορεύεται σε κατοικημένες περιοχές αλλά δες τι γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις:

    http://fixcyprus.com/3152

    Αν μπόρετε ψηφίστε τζι' όλας άμπα τζιε έβρουμεν τζιε μεις την ησυχία μας τζιε τα μωρά μας την υγείαν τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. zako, εν πουλούμεν σε φίλους αλμυρίτες και μη. χαρίζουμεν μόνον. αλλά υπομονή να γενούν 6 μηνών τζαι να αρκέψουν να αδιαθετούν :)

    ανώνυμε, έχεις δίκιο. ο τύπος εν απαράδεχτος τζαι λέχρης. τζαι εν έχουμεν κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή