7/3/12

Σπορείο Λαχανικών και Αρωματικών

Φέτος αποφάσισα ότι δεν θα αγοράσω έτοιμα φυτά για τον λαχανόκηπό μου αλλά τα φύτεψα ο ίδιος. Ποτέ δεν ξέρεις τι σκατά χώμα και φάρμακα χρησιμοποιούν για τα φυτά τους, συν το ότι είναι πιο οικονομικό, αλλά το κυριότερο είναι η χαρά που παίρνεις όταν βλαστά κάτι που ΕΣΥ έχεις φυτέψει ;). Επιπλέον είναι πολύ καλό μάθημα για τα κοπελλούθκια μας.

Έφτιαξα ένα ξύλινο κουτί 1m επί 1m επί 40cm και το κάλυψα με μουσιαμμά γιατί ο παγετός δεν αστειεύεται. Πήρα πλαστικά γλαστράκια (1,50 ευρώ οι 66 θήκες), ή ποτηράκια του καφέ που κομποστοποιούνται ή έφτιαξα αυτοσχέδια από εφημερίδα (στον τόπο μας οι εφημερίδες δεν κομποστοποιούνται οπότε θα τις αφαιρέσω πριν τα μεταφυτέψω). Αγόρασα σπόρους από φυτώρια κατά προτίμηση βιολογικά πιστοποιημένους (περίπου 1 ευρώ το φακελάκι που έχει ένα σωρό σπόρους για 2-3 χρόνια) και τους φύτεψα μέσα. Χρησιμοποίησα φυτόχωμα και κόπρι.



Ντομάτες, αγγούρκακαρόττα, μαρούλια, πιπέρκα, βασιλικούς, κατιφέδες, ρίγανη, λασμαρίν, κόλιαντρο, μαϊτανόν, ηλιοτρόπια, σίταρους και άλλα που εν θυμούμαι τωρά.


Μετά από λίγες μέρες και τακτικά ποτίσματα ούτως ώστε να είναι πάντα υγρό το χώμα, οι πρώτοι βλαστοί ξεφύτρωσαν! Εννοείται ότι κάμνω όπως το μωρό...


Μόλις φτάσουν τα 15 εκατοστά ύψος περί τα τέλη Απρίλη θα τα μεταφυτέψω στον νέο μου λαχανόκηπο...

έμπνευση και πληροφορίες δαμέ (κλικ)


8 σχόλια:

  1. Εν ένα θαύμα η νέα ζωή που βγαίνει από το χώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος!
    Οι βιολογικοί σπόροι από πού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τζαι κάμε έναν έλεος με το font των σχολίων για να θκιεβάζουνται ρε! Είμαστεν τζαι κάποιας ηλικίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το χώμα σου εννεν λιο "βαρύ¨ για φυντάνια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. neraida, ναι! εκεί που γράφω για τους δικούς μας σπόρους υπονοώ τζαι τα κοπελλούθκια μας :)

    invictus, μεταξύ μας, έλα κοντά να σε ειπώ στο αυτί (σσσσσ εν που το λίροϊ μερλέν κάποιοι και από φυτώρια της περιοχής μου, αλάμπρα, πέρα χωρκό). τα fonts θωρώ τα μια χαρά τζαι βαρκούμαι να ψάχνω ίνταλοϊς αλλάσσουν, σόρρυ.

    εράνισμας, καλά ρε, τώρα που εννα φκουν τα πομιλόρκα τα οργανικά ζήτα μου τζαι κανονίζω σε... που τολμάς να αμφισβητήσεις Τον γεωργό! (έσιεις λλίον δίκαιον αλλά άμα έχεις καλήν αποστράγγισην εν οκ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :) Ενεν μόνον η αποστάγγιση. Σκέφτου το πάπλωμα που είχαμε μιτσιοι τζαι το κουήλ τωρά.
    Πάντος θα περιμένω με αγωνία να τρίψω τα φύλλα της πομιλορκάς τζαι να τα μυριστώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι, με ανησυχεί και μένα το ότι το χώμα δεν είναι πολύ ελαφρύ. πάντως βλασταίνουν κάθε μέρα και πιο πολλοί. μαθαίνουμε σιγά σιγά...

    η μυρωθκιά των φύλλων της πομηλορκάς εν τζαι μένα που τες αγαπημένες μου. ακόμα να την κόφκεις που πάνω, να την ακκάννεις τζαι να τρέχουν τα ζουμιά της... υπομονή ως το καλοτζαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όταν θα έχουμε δικό μας κομπόστ θα αλαφρύνουμε το χώμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή