26/6/12

η Περσεφόνη

Η Περσεφόνη εν η τελευταία μας κάττα. Ο Δάφνης, η Amy τζαι ο Eddie εχάθηκαν. Εν στειρώνουμε τους κάττους μας, ούτε τους παίρνουμεν στον κτηνίατρο, οπότε τι να περιμένεις σε έναν τόπο γεμάτον αδέσποτα τζαι αυτοκίνητα.

Πριν λλίους μήνες η Περσεφόνη εγέννησε τέσσερα καττούθκια, η πρώτη της γέννα. Η έλλειψη εμπειρίας την οδήγησεν να τα γεννήσει κάτω που κάποιες καππαρκές στην αυλήν μας. Εθήλαζε τα κανονικά μέχρι που μιαν νύχταν εμφανίστηκεν ένα μεγάλο αδέσποτο τζαι τα εσκότωσεν ούλλα. Εμάζεψα τα που χαμέ γεματωμένα τζαι ζεστά με μαύρην καρκιάν τζαι το μόνο που εσκέφτουμουν ήταν πώς να το πω των κόρων μου που είχαν τόσες προσδοκίες. 

Η Περσεφόνη μας έκλαψεν τα με τον τρόπον της αλλά ο θρήνος της ήταν πολλά σύντομος. Οι κάττοι εν έχουν την τύχη τζαι την ατυχίαν να έχουν έναν εγκέφαλον σαν το αθρώπινον που κάμνει τους απλούς νόμους της φύσης περίπλοκους τζαι παράγει στις συνάψεις του έναν σωρόν συναισθήματα.

Προς μεγάλην μας χαράν λοιπόν στον μήναν ήταν πάλε έγκυος.

Η τζοιλιά της σιγά σιγά έγινεν τούμπανον αλλά ήταν ήρεμη, σαν να ήξερε τι να κάμει τούτην την φοράν. Επεριμέναμεν που μέραν σε μέραν να την δούμεν ξεφούσκωτην αλλά τίποτε.

Εφεύκαμεν για ταξίδιν οικογενειακόν τζαι είπαμεν "άτε ώσπου νάρτουμεν πίσω η Περσεφόνη εννάν γεννημένη σίουρα, εν γίνεται".

Τζαι πράγματι! Ξεφούσκωτη τζαι χωρίς περιττά κιλά της εγκυμοσύνης! Kate Moss! Αλλά το μεγάλον ερώτημαν ήταν πού εν τα καττούθκια.

Βουαλά! 

Σε μιαν ντουλάππαν της ΙΚΕΑ μεσ' το γκαράζ που ετρύπωσεν πουπίσω της. Τζειμέσα εν μπαίνει με σιύλλος με αλουπός. Έξυπνον. Τζαι αγαπά τα πολλά, θηλάζει τα τζαι καθαρίζει τα σαν έμπειρη πλέον μάνα.


έξι!

Μπράβο Περσεφόνη!

14/6/12

Papilio machaon

Που ήμουν μιτσής άρεσκεν μου πολλά να τζιυνηώ πεταλλούδες. Επιάνναμεν που μιαν παλλούραν με τον ανηψιό μου τον Αντρέαν τζι εβουρούσαμεν μεσ' τα χωράφκια ούλλη μέρα. Εγινούμαστιν μαύροι σαν τον κατράν που τον ήλιον του καλοτζαιρκού. Εβρίσκαμεν θερκά μεγάλα, εφωνάζαν μας οι μεγάλοι που εμπαίναμεν μεσ' τα τριφύλλια τζαι τες αυλάες των σπιθτιών, τα γόνατά μας ήταν πάντα φατσιημένα, επερνούσαμεν πολλά καλά. 

Επιάναμεν μιαν νάϋλον σακκούλλα τζι εβάλλαμεν τες μέσα ζωντανές. Μετά εγιώ έβαλλα τες άθικτες μέσα σ' έναν χοντρόν τετράδιο που κάποια στιγμήν εξαφανίστηκε τζαι ξέρω ότι έθθα το έβρω ποττέ μου.

Κάποιες φορές άκουα μια φωνήν πολλά δυνατή:

- Ρε Νίκο, έτην βασίλισσαν! 

Τότε αφήναμεν ό,τι εκάμναμεν τζαι εβουρούσαμεν την βασίλισσαν ώσπου να την πιάμεν! Τζι επιάμεν πολλές, αθθυμούμαι.

Εν μας είπεν ούτε γονιός, ούτε θκειος, ούτε δάσκαλος ότι εν η μεγαλλύττερη πεταλλούδα της Ευρώπης, ότι βοηθά στην βιοποικιλότηταν τζαι την επικονίασην των φυτών, ότι ζει 8 - 10 μέρες μόνον τζαι ότι εν πιο όμορφη να την θωρείς να πετά παρά μέσα σ'έναν παλιοσάκκουλο.

Η υπέροχη και σπάνια τούτη φωτογραφία είναι του Μιχάλη Παϊκούση τραβηγμένη στη Λεμεσό και δημοσιεύεται κατόπιν της ευγενικής άδειάς του. Εδώ η machaon ετοιμάζεται για το πρώτο της πέταγμα όπως μαρτυρά το ακόμα τσαλακκωμένο αριστερό της φτερό.

Η βασίλισσα σήμερα ξέρω ότι είναι η Papilio machaon της οικογένειας Papilionidae τζαι ότι γεννά τα αφκά της πάνω σε άνιθους τζαι μάραθους για να τραφούν οι εκκολαπτόμενες κάμπιες που τα συγκεκριμένα φυτά.

Γι αυτό τζι εγιώ εγέμωσα τα ρεντολάσανά μου με τούτα τα αρωματικά.

Τζαι ναι, οι machaon εν μου κρατούν τελικά κατζία, τζι εγεννήσαν τα αφκά τους άφθονα. Να η απόδειξις:







Τζαι οι κόρες μας εν τζίζουν ποττέ πάνω σε πεταλλούδα, παρά μόνο θωρούν τες.


13/6/12

Πάτωμα με παλέτες

Ήθελα έναν πάτωμα κάτω που την ελιά. Να μπορούμε να κάτσουμε κάπου καθαρά που σκόνες το καλοτζαίρι τζαι πυλά το σιειμώνα. Εν ήθελα να δώκω πολλά ριάλλια. Αν ήταν δυνατό τίποτε!

Οι τζαιροί τζαι οι τζέπες μας επιβάλλουν επαναχρησιμοποίησην.

Ήβρα το λοιπόν 16 χρησιμοποιημένες γερές παλέτες με διαστάσεις 1,20m*0.80m. Γράφουν πάνω ΗΤ (heat treated) που σημαίνει δεν είναι χημικά επεξεργασμένες παρά μόνο με βράστην.


 Έσκαψα τζι ετοίμασα μιαν επιφάνεια όσον το δυνατόν πιο επίπεδη μπορούσα.


Άπλωσα γαιοΰφασμαν για να μεν βλαστούν τα χόρτα μέσα που το πάτωμαν αφού θα έσιει χαραμαθκιές.


Τοποθέτησα τις παλέτες μου την μιαν δίπλα που την άλλη δημιουργώντας έναν πάτωμα με διαστάσεις 4,80m*3,20m, πολλά ικανοποιητικόν για τις ανάγκες μας.


Εφάθκιασά τα τζαι εβίδωσά τα με λαμάκια μεταξύ τους.


Επήα στο λερουά μερλέν τζαι αγόρασα πηχάκια πάχους 20mm και πλάτους 35mm. Έχουν 3m μήκος τζι έδωκα 1,79 ευρά το ένα.


Εβίδωσά τα στις αναμεσιές των παλέτων τζι ετέλειωσα με έναν τρίψιμον. Κατακρίβειαν έτριψα την σειράν στα αριστερά μόνο σε τούτη τη φωτογραφία, ευκαιρία να φανεί η διαφορά που το άτριφτο.


Έτοιμον. Οικονομικόν, οικολογικόν, απολαυστικόν!


Σχεδόν έτοιμο, για να ακριβολογώ. Θέλει τσιακκίλια γυρό γυρό (για να μεν μπαίνουν ποντιτζοί τζαι φίθκια) τζαι έπιπλα που παλέτες. Αλλά υπομονήν τζαι θα σας πω τζαι για τζείνα.

Κόστος: 50-70 ευρά
Αξία: ανεκτίμητη!